Yarışta Hep Önde Ol

 

Teknoloji ile yarışmak mümkün değil ancak teknoloji ile yarışa katılmak mümkün. Üstelik teknoloji ile yarışa katılmayanlar yarışta çok geride+ kalacaklar. Ne yarışı mı bu? Sürdürülebilirlik yarışı…

 

Sürdürülebilirlik, tanım olarak, üretim ve çeşitliliğin devamlılığı sağlanırken insanlığın yaşamının daimi kılınabilmesidir. Başka bir ifadeyle, kendi ihtiyaçlarımızı, gelecek nesillerin ihtiyaçlarından ödün vermeden karşılayabilmemizdir.

 

Sürdürülebilirliğin ayrılmaz unsurları araştırma ve yenilik faaliyetleridir. Açıklayıcı bir örnek olarak çevre araştırma ve yenilik politikası gösterilebilir. Yeşil Ekonomi ve yeşil topluma geçiş ve bunları sürdürülebilir kılmak üzere dönüştürücü bir gündem tanımlamayı ve uygulamayı amaçlamaktadır. İyi tarım uygulamalarının teşvik edilmesi çiftçilerin çevreden tam anlamıyla faydalanmasına imkân verir ve aynı zamanda çevre gelecek nesillere hasarsız aktarılmış olur.

 

Gelecekte bizi bekleyen en önemli sorunlardan da biri tohum yokluğu olacaktır. Sürdürülebilir yaşam için tohuma ihtiyacımız var. Bu doğrultuda Türkiye Tohum Gen Bankası kurulmuştur. 1964 yılında İzmir'de kurulan ve dünyanın ilk gen bankalarından biri olan Ulusal Tohum Gen Bankası'nda, 3 bin 300 tür ve 60 binden fazla tohum gelecek nesiller için saklanıyor.

 

Binlerce farklı tohum, özel dolaplarda son teknoloji kullanılarak -18 derecede yaklaşık 100 yıl saklanabiliyor. Gen bankalarının asıl amacı, genetik çeşitliliği muhafaza etmek. Tohum olarak saklanması mümkün olmayan meyve ve asma türleri ise araştırma enstitülerine ait olan 18 arazi gen bankasında korunuyor.

 

Türler arasında yabani ekonomik bitkiler, endemik türler, ıslah edilmiş çeşitlerin tohum örnekleri ile tahıl, sebze, yemeklik baklagiller, yem bitkileri, endüstri bitkileri, tıbbi bitkiler ve süs bitkileri gruplarından tüm tohumlar bulunuyor.

 

Bitki, genetik kaynaklarının korunması, sürdürülebilir kullanımı, gıda güvenliği ve tarımsal biyoçeşitlilik için önemlidir ve bitki ıslah çalışmalarına kaynak niteliğindedir. Türkiye’de bugün 2 tohum gen bankası bulunuyor. Daha önce belirtiğimiz gibi biri İzmir’ de ikincisi ise Ankara’da dır.

 

Teknoloji sayesinde tohumlar gelecek nesillere aktarılabilecektir. Teknolojiden yararlanmayan ve tohum konusunda araştırma yapmayan toplumların bu yarışta geride de kalması kaçınılamaz, hatta gelecek nesillerinin kıtlık ile yüzleşmemesi düşünülemez. Yurdumuzda kurulan tohum gen bankaları ve arazi gen bankaları gelecek nesillerimize rehber olacağı gibi aynı zamanda insanoğlu için de varoluş sebebi olabilir belki de…

 

Her alanda olduğu gibi tarım alanın da ülkemizde teknoloji üst seviyede bütün kaynakları ile değerlendirilmekte ve projelerde hayata geçirilmektedir. Tarım Kredi Holding, bütün iştiraklerinde teknoloji yatırımları yapmakta ve faaliyetlerinde teknolojiden istifade etmektedir. Tarım Kredi Holding tohum çalışmalarını da sürdürmektedir. Tohum gen bankalarına katkıda bulunmak üzere Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları yapan Tarım Kredi Holding, gelecek nesillerin sorumluluğunu her alanda olduğu gibi tarım alanında da üstlenmektedir.